Emo och en vän av ordning

IMG_9465 copy.jpg
 
IMG_9495 copy.jpg
IMG_9483 copy.jpg
IMG_9484 copy.jpg
IMG_9497 copy.jpg

Åå vad tomt det blev när Lara åkte i måndags morse. Har mest suttit själv i mitt rum och skrivit på min essä, snorat och svurit. Städade upp och ställde tillbaka allt som legat huller om buller i tre veckor också och nu är det nästan som om hon aldrig varit här ): Är ju en stark vän av ordning. Tycker det är liiite lättare att arbeta om golvet är rent.

Eller så är det bara ett sätt att skjuta upp det jobbiga. Fyfan för att formulera hållbara teorier och skriva akademiska texter med korrekta källor och fotnoter. Har inget självförtroende för det.

Det har varit ett orosmoment sedan dag ett jag kom hit och jag har varit nära på att ge upp så många gånger. Vet inte om det är bara beror på det, mest troligt är väl att det är en kombination av mycket, som att jag bara är här, i Japan på andra sidan jorden, som min mens uteblivit i tre månader nu. Kanske är det normalt. Jag vet inte. Är det bara jag eller händer det er med? Rutten, känner jag mig. 

Nåväl. Vi har deadline på essän idag och när klockan var elva skickade jag in min till urkund. Kan inte värdera innehållet men är lättad att den är där. Klar.

Nu ska jag inte ägna den en tanke tills jag är i Sverige och ska diskutera den med mina handledare och istället ta på mig något varmt och gå ut. Ska bland annat plocka upp några rullar film som framkallats och sen ska jag packa för en helg med Sakura och Maya

Kakimori

IMG_1214 (1) copy.jpg
 
IMG_1226 copy.jpg
IMG_1229 copy.jpg
IMG_1244 copy.jpg
IMG_1239 copy.jpg
IMG_1250 copy.jpg

Söndag! Sen sist har jag - bland annat - gått på en invigning av pappersbutiken Kakimori's nya, större, lokal där Ayaka jobbar med öppen bar och mängder med plockmat. Sjungit skamköst karaoke tills rösten spruckit, tagit del av konceptet ät och drick allt du kan på två timmar till en summa och stampat en mil på ett dansgolv i Shibuya till klockan blev morgon. 

Har alltså i dagarna två lyckats sänka några glas och med att behålla rubbet. Phju. Trodde ett tag att det inte var möjligt längre. Men idag är idag och det är Laras sista hela dag så vi ska skynda ut i den ljumma solen och carpa så det så. 

Puss på er. 

Nara

IMG_0942 copy.jpg
IMG_0959 copy.jpg
 
IMG_0971 copy.jpg
IMG_1010 (2) copy.jpg
IMG_1025 copy.jpg
IMG_1035 copy.jpg
IMG_1109 copy.jpg
IMG_1069 copy.jpg

På lördagen tog vi ett tåg knappt en timme söder ut till hålan Nara för att komma lite närmare Naturen. Under hela lördagen regnade det något otroligt och vi gjorde inte särskilt mycket. Satt mest på café och skrev brev mitt emot varandra under tystnad. Skönt ju.

På söndagen hade vi större planer. Som att vandra upp för kullen, Wakakusayama Hill, och få en utflykt med utsikt. Men när vi nått vägen upp möttes vi av varningsskyltar som sa att den av var avstängd på grund av tyfonerna som gjort kaos med träden. ): Blev så himla ledsen för det men aa.

Gick ner och tillbaka till byn igen. Klappade lite de tama rådjuren på vägen. Trösköpte sen en krämig matcha och gick nog in i alla Naras sevärda butiker på en eftermiddag. Så inte så tråkigt ändå. Vi tyckte nog båda två att det var väldigt behagligt med en stunds ombyte och semester från semestern.

Kyoto #3

IMG_0535 copy.jpg

Dag tre tvingades vi lämna vårt boende på Guesthouse Kazariya byta hostel pga att det är så högt tryck på gäster såhär års när det är högsäsong och att de bara hade en bädd ledig. Tråkigt tyckte vi och hängde läpp en stund på innergården i solen innan vi var tvungna att checka ut. Bodde så bra på här men på andra stidan stan väntade ett nytt rum, en ny natt och lockade. 

Eller aa. Jag kanske hade dubbelbokat oss på två olika hostel natten innan. Så vi vaskade en våningssäng skulle en kunna säga och Lara tog över uppdraget som reseledare. Bokade om oss på ett tredje ställe och tog oss till Tani House ännu lite längre norr ut.

IMG_0624 copy.jpg
IMG_0630 copy.jpg
 
 
IMG_0599 copy.jpg
IMG_0572 copy.jpg
IMG_0639 copy.jpg
IMG_0652 copy.jpg
IMG_0659 copy.jpg
 
IMG_0666 copy.jpg
IMG_0681 copy.jpg

Lika bra det. Tani låg visserligen något avsides men visade sig vara ha sådär äkta härligt sunkig stil som en halt tant tog hand om. Satt i en nersutten fåtölj precis innanför hallen när vi kom och bjöd på matcha och riktigt klibbiga mochi. Mmh <3.

IMG_0676 copy.jpg
IMG_0668 copy.jpg
 
IMG_0697 copy.jpg

När vi installerat oss tog vi oss ut och gick till det gyllene templet aka Kinkaku-ji / Guldpaviljongen eller Rokuon-ji om en så hellre vi vill kalla det. Allt verkar ha minst två namn här. Det tog oss en kvarts promenad att gå dit.

IMG_0715 copy.jpg
 
IMG_0718 copy.jpg
IMG_0723 copy.jpg
IMG_0725 copy.jpg
IMG_0739 copy.jpg
IMG_0768 copy.jpg
IMG_0789 copy.jpg
IMG_0798 copy.jpg
IMG_0809 copy.jpg
IMG_0801 copy.jpg
IMG_0820 copy.jpg
IMG_0821 copy.jpg

Köpte varsin spådom för en knapp tia och fick veta att min framtid ser mycket bra ut. Att jag inte behöver ora mig för något och att jag typ bara behöver luta mig tillbaka medan saker söker sig självt. Så jävla skönt. Laras spåddes som "ganska okej". Hysteriskt roligt.

IMG_0831 copy.jpg
IMG_0849 copy.jpg
IMG_0874 copy.jpg
IMG_0879 copy.jpg

På vägen tillbaka hittade vi en park med en bra vy. Lara och jag tittade på varandra, kollade på klockan och konstaterade att vi hade en dryg timme på oss innan solen skulle gå ner. Skyndade oss till en butik och plockade på oss sushi och vin. 

IMG_0912 copy.jpg
IMG_0917 copy.jpg
 
 
IMG_0918 copy.jpg

Här har ni mig i mitt naturliga habitat och nya manchesterbyxor som har den idealiska olivnyansen som är någonstans mellan brun och grön berodde på vilket ljus det är. Tycker så mycket om dom som det bara är möjlighet att tycka om ett par byxor.

Var också ganska nöjd med att kunna sitta såhär, i bara byxorna, t-shirt och polo i mitten av november och ha det braaa.

IMG_0927 copy.jpg

Och Lara tyckte om möjlighet hennes spådom var var dubbelt så roligt andra gången. 

IMG_0933 copy.jpg
IMG_0939 copy.jpg

Ska väl nyansera med att verkligheten tog en annan vändning när vi (nåväl: jag) blivit pruttfull på plommonvin. Åt en andra middag på ett ramen-ställe sen senare på kvällen men fick inte behålla nåt. Så kul var det med den framtiden. Måste sluta med att ha så jävla trevligt. Kan uppenbarligen inte hantera det. 

Kyoto #2

IMG_0380 copy.jpg

Dag tre i Kyoto började med att vi gick upp tidigt och tog oss till Tan där jag bokat två platser för deras japanska frukost som serveras runt ett enda stort bord i två omgångar på morgonen. Är som ni kanske vet vid det här laget mkt nyfiken på det japanska köket men eftersom mycket mat innehåller kött och fisk tänkte jag att frukost kanske skulle vara liite mer vegetariskt och en bra ingång.

Frukost är förresten inte långt ifrån vår vanliga lunch. Verkar som om japaner äter lite av varje från samma meny, hela tiden? Tycker alltid det finns varianter av inlagda grönsaker, ris, ägg och soppa i alla rätter. Miso, soja, fisksås och alger sätter smaken.

IMG_0300 copy.jpg

Natto är namnet på fermenterade sojabönor och har en otrolig klibbig konsistens. Detta är en helt ny grej för mig sen jag kom hit. Försöker tycka om det men det smakar vidrigt och äckligt faktiskt. Går ner marginellt enklare i kombination med ett surt plommon som är ytterligare en ny smak i registret. 

IMG_0313 copy.jpg
IMG_0291 copy.jpg
IMG_0322 copy.jpg

Kokt ris med en rå äggula och lite soja är väl det som mest påminner om vår traditionella gröt men kommer nog aldrig ge upp greppet om mina havregryn.

IMG_0336 copy.jpg

Tyckte i alla fall detta var jättekul även om smakerna är något för skarpa för min smak klockan nio på morgonen men det var fint att sitta så nära köket och fråga kockarna om ingredienserna som arbetade bredvid. Lara o andra sidan som vanligtvis äter allt, lärde sig att även hon har sin gräns. Att den gick här och ratade det mesta. Fick lite dåligt samvete för det.

IMG_0368 copy.jpg
IMG_0370 copy.jpg
IMG_0342 copy.jpg

Efteråt gick vi en stund för att smälta måltiden och hade något slags mål att se något av norra delen av stan, men insåg att Kyoto är större än vad det ger sken av och tog beslutet att ta tre stationer norrut med tunnelbanan till Kuramaguchi.

IMG_0419 copy.jpg
IMG_0401 copy.jpg
 
IMG_0410 copy.jpg
 
IMG_0472 copy.jpg
IMG_0423 copy.jpg

Hittade till det buddhistiska zen-templet Daitoku-ji Temple och betalade inträdet till en av trädgårdarna. Mkt värd sysselsättning. Älskar detta. 

IMG_0428 (1) copy.jpg
IMG_0459 copy.jpg
IMG_0447 copy.jpg
IMG_0461 copy.jpg

Sen klämde vi en efterrätt på Stardust som är både en butik och ett vegansk fik. Gott så,

IMG_0528 copy.jpg
IMG_0493 copy.jpg
IMG_0505 copy.jpg
IMG_0525 copy.jpg
IMG_0498 copy.jpg